Máme radost, naše okna jsou udávána jako příklad v kruzích nejodbornějších. Zmínka o naších oknech zazněla v diskusním večeru Architekti CZ v Liberci.

spekři: Josef Pleskot, Svatopluk Sládeček, Prokop Tomášek, Tomáš Klanc, Pavel Nalezený, Radek Vaňáč a Michal Krištof

Svatopluk Sládeček: „Možná teď odbočím od tématu ale já budu kacíř. Já mám na řemeslo trošku spadeno. Řemesla nemám moc rád. Mám pocit, že to je jen takový princip, kdy se ta činnost zabetonovává sama do sebe a vytváří ochranářské mechanismy a řemeslníci vytvářejí cechovní organizace a cechovní předpisy a kdyby to tak bylo, tak by se lidstvo zahubilo. Já dávám před řemeslem přednost průmyslu, protože je podle mě demokratičtější – to je sice bonmot a hrubé zjednodušení, ale tak to cítím. Průmyslem myslím to, co se vyrobí na pásu, co se dá zautomatizovat, co tolik nezáleží na šikovnosti člověka – to mi přijde pro lidstvo prospěšnější, protože to ve výsledku udělá lepší službu. Nějaká vyřezávaná stolička mě spolehlivě rozčílí. Mnohem milejší je mi něco z pásové výroby. 

Josef Pleskot: „Od Vitry?“

Svatopluk Sládeček: „Od Vitry ne. Jenom z TONu nebo z Kovonaxu z Bystřice pod  Hostýnem. :-)“

Prokop Tomášek: „Já si myslím, že průmysl je záhuba architektury. Začíná to už u knihovních prvků v projekčních programech. Když vidím kolegy, jak to tam sázejí, oni nejsou schopni uvažovat o těch věcech samotných. Například otvor ve zdi – oni tam už jen vyberou ten knihovní prvek, vyberou z toho, co se jim tam samo nabízí – jaký to bude mít rám? Takový nebo takový. A to je vlastně nenásilný nátlak, jak tam dostat všechny ty výrobky s dokladem o shodě. Potom je velké umění z toho udělat dům. Protože to jsou eurookna, která mají dané parametry, potom infiltrační mřížky, a další věci, které mají všechny ten doklad o shodě. V developmentu mají naprostou paranoiu z jakékoli kreativity, která není spočítaná a nemá doklad o shodě. Takže z toho potom vzniká prostě Orwell. 

Prokop Tomášek:  „Prokope já si myslím, že to tak není, že to není výsada průmyslu. To řemeslo to dělá taky, ale ono toho přitom vyprodukuje mnohem míň a na mnohem míň odběratelů se dostane. Zatímco průmysl tím, že si musí konkurovat, toho na trh přináší mnohem víc a ty máš větší možnost výběru.“

Prokop Tomášek:  „Třeba v eurooknech?“

Svatopluk Sládeček: „Třeba. Ano i tam.“

Prokop Tomášek:  „Můžu si vybrat ze čtyř odstínů nějaké pobliozní politury.“

Svatopluk Sládeček: „Ne, momentálně už máš na trhu minimálně pět druhů různých profilů.“

Prokop Tomášek: „Ale příšerných. Jak jsou ty rádiusy, aby to obtekl ten lak, to vypadá jako upečený z těsta.“

Svatopluk Sládeček: „Ne, teď už máš i normálně hranatý profily. Fránek to designoval Janošíkovi, normálně se to vyrábí. A trvá to chvilku. Řemeslo by tohle nedovolilo vůbec, takový vývoj.“

zdroj: Architekti CZ

další novinky

19/5/2016

manifest 2016

Dnes je na čase se rozloučit. Naše designová a bezrámová okna RAND 2.0 slaví 19. 5. 2016 první narozeniny.

13/4/2016

ZLÍN DESIGN WEEK 2016

Ve Zlíně jsme ukázali v rámci Zlín Design Weeku okno SKYWALL s nevšedním bílým keramickým potiskem skla.